Start Meny Allergener

Allergener

ALLERGENER FORKLARING

G = gluten fra hvete
Sel = Selleri
Sen = Sennep
E = Egg
M = Melk
So = Soya
Sk = Skalldyr
F = Fisk
P = Peanøtt
N = Nøtter
Sv = Svoveldisulfitt
SS = Sesam
L = Lupin
B = Bløtdyr
W = Walnøtt
H = Hasselnøtt

Allergener i produkter fra Henrys Catering

Brun Saus: Hvetemel, soya, sennepsfrø, selleri
Snitzel: Gluten
Bernais saus: Melk, egg, selleri
Karbonader og Kjøttboller: Egg, potetmel, spor av skummet melk, selleri
Oksegryte: Hvetemel, soya, sennepsfrø, selleri
Duppe: Hvetemel, melk, selleri
Potetstappe: Laktose
Fløtegr. poteter: Melk, fløte, selleri
Grillkrydder: Brukes på alt stekt kjøtt: Selleri
Dressinger og pizza sauser: Laktose
Pizza og baguetter: Gluten og laktose

Allergener

Hvete, soya, melk, nøtter og egg kan hos personer gi alvorlige – i enkelte tilfeller livstruende – reaksjoner. Den eneste behandlingen for en med matvareallergi, er å ikke spise de matvarene som inneholder de aktuelle ingrediensene.

For at de som er allergiske eller intolerante enkelt skal kunne finne ut av om maten inneholder ingredienser de ikke kan spise, er det laget en liste over ingredienser som alltid skal merkes dersom de inngår i et produkt.

De 14 allergenene
Det er 14 kategorier ingredienser som skal angis i merkingen når de brukes i en matvare. Nedenfor finner du eksempler på matvarer som inneholder de 14 allergenene. Allergene ingredienser kan også finnes i en del kosttilskudd og helsekostprodukter

Kornslag som inneholder gluten:
Dette inkluderer hvete, rug, bygg, havre, spelt, korasanhvete o.l. Disse kornslagene finner du ofte i mat som inneholder mel, slik som krutonger, brød og bakervarer, kaker, couscous, bearbeidede kjøtt- og fiskeprodukter, sauser og supper. Kornslaget må deklareres, men det er opp til produsenten om gluten angis i tillegg.

Skalldyr:
Dette inkluderer krabbe, hummer, reker, krill, kreps og scampi o.l. Skalldyr finner du ofte i salater.
Disse ingrediensene kan også finnes i skalldyr- og fiskeretter, i wokretter, sauser og lignende til bruk i thairetter.

Egg:
Egg finner du ofte i kaker, majones, sufflé, pasta, paier og noen kjøttprodukter, sauser, desserter og matvarer som er penslet med egg.

Fisk:
Fisk finner du ofte i skalldyr og fiskeretter, leverpostei, salatdressinger, tapenade, buljong og i Worcestersaus.

Peanøtter:
Peanøtter finner du ofte i kjeks, kaker, desserter, sjokolader, iskrem, peanøttolje, peanøttsmør, asiatiske og orientalske retter.

Soya:
Soya finner du i tofu, miso, tempeh, soyasaus, soyadrikker og soyamel o.l. Soya brukes også i noen desserter, iskrem, kjøtt- og fiskeprodukter, sauser, supper og vegetarprodukter.

Melk:
Melk finner du i smør, ost, fløte, iskrem, desserter, melkepulver, yoghurt, bakverk, supper og sauser o.l. Noen matvarer er penslet med melk.

Nøtter:
Dette inkluderer mandler, hasselnøtter, valnøtter, cashewnøtter, pekannøtter, pistasjnøtter, paranøtter og macadamianøtter. Du finner ofte nøtter i brød, kjeks, småkaker, desserter, iskrem, sjokolade, marsipan, nøtteoljer og sauser. Mandelflak brukes i asiatiske retter.

Selleri:
Dette inkluderer stangselleri (stilkselleri), og blader, frø og rot (knoll) av selleriplanten. Selleri finner du ofte i krydder og krydderblandinger, salater, noen bearbeidede kjøttog fiskeprodukter, supper, dressinger og buljong.

Sennep:
Dette inkluderer sennep, sennepspulver og sennepsfrø. Du finner ofte sennep i bearbeidede kjøttprodukter, curry- retter, marinader, salatdressinger, sauser og supper.

Sesamfrø:
Sesamfrø finner ofte du i brød, vegetarretter, godteri, knekkebrød, kjeks, hummus, sesamolje,  sesammel og tahini (sesampasta).

Svoveldioksid og sulfitter:
Sulfitt brukes ofte til konservering av frukt og grønnsaker (inklusive tomat), og i noen kjøttprodukter, så vel som i brus, juice, vin og øl.

Lupin:
Dette inkluderer lupinfrø og lupinmel, og kan finnes i noen typer brød, bakervarer, mel, vegetarprodukter og pasta.

Bløtdyr:
Dette inkluderer muslinger, snegler, blekksprut, blåskjell, kamskjell, østers, hjerteskjell, kråkeboller, akkar, kalamari og sjøsnegler o.l.
Du finner ofte bløtdyr som en ingrediens i fiske- og skalldyrkraft, i supper, marinader, sauser og i fisk- og sjømatkrydder

KIlde: Mattilsynet